Kayuhome

Risiko Penggunaan Periuk Non Stick Kepada Kesihatan

Periuk dan kuali non stick sudah menjadi satu peralatan wajib di dapur kerana ia memudahkan memasak dengan cirinya yang tidak melekat dan sangat mudah di bersihkan. Namun, adakah anda tahu tahap keselamatan periuk non stick yang anda gunakan untuk memasak? Periuk non stick Teflon yang mengandungi bahan kimia buatan manusia iaitu PFOA dan PTFE yang digunakan dalam proses pembuatan periuk.

Risiko Penggunaan Periuk Non-Stick Kepada Kesihatan

 

Bahaya PTFE dan PFOA

Apa itu PTFE?

PTFE adalah singkatan dari “polytetrafluoroethylene”, sebatian plastik fluoropolimer yang berasaskan silikon dan mengandungi karbon dan fluorin. Ketika berkaitan dengan pemecahan kimia PTFE, setiap molekul bahan tersebut akan mempunyai dua atom karbon dan empat atom fluor – duo inilah yang membentuk bahan yang disembur pada kuali agar permukaannya tidak melekat.

PTFE ditemui oleh seorang saintis dengan nama Roy Plunkett pada tahun 1938. Dalam tempoh sepuluh tahun, PTFE dijenamakan sebagai Teflon dan terkenal dengan sifatnya yang tidak lekat dalam peralatan memasak.

PTFE tidak hanya digunakan dalam peralatan memasak – ia juga digunakan dalam pembuatan industri untuk ketahanan dan kekuatannya. Teflon di temui di dalam pelbagai produk termasuk elektronik, automobil, dan produk berteknologi tinggi aeroangkasa.

Apa itu PFOA?

PFOA adalah singkatan dari “perfluorooctanoic acid”, yang merupakan sebatian sintetik buatan manusia yang digunakan dalam pembuatan bukan sahaja alat memasak non-stick  tetapi juga pembuatan kain dan permaidani. Penting untuk diperhatikan bahawa PFOA juga digunakan dalam proses pembuatan PTFE, tetapi komponen kimianya berbeza.

Banyak kajian mendapati kesan berbahaya daripada pendedahan PFOA pada haiwan makmal dan sampel orang yang sama. Tahap pendedahan yang tinggi dikaitkan dengan penyakit termasuk:

 • Kanser buah pinggang dan testis
 • Kolitis ulseratif
 • Penyakit tiroid
 • Kerosakan hati
 • Masalah kolesterol
 • Perubahan tekanan darah semasa kehamilan
 • Masalah kesihatan pada janin, bayi dan kanak-kanak

Bagaimana Kita Terdedah kepada PFOA Dari Alat Masak?

Ketika PFOA digunakan dalam pembuatan kuali non-stick, pendedahan kepada manusia  adalah rendah tetapi dari masa ke masa boleh menjadi risiko kesihatan yang signifikan.

Apabila PFOA digunakan dalam lapisan kuali non-stick Teflon, ia terbakar semasa proses memasak, menjadi bahan pencemar beracun, dan memberi kesan negatif semasa kita menghirup asapnya.

Pengilang telah berhenti menggunakannya dalam peralatan memasak yang tidak melekat kerana sifatnya yang  karsinogenik.

Langkah berjaga-jaga Semasa Memasak Dengan Kuali Non-Stick

 •  Jangan sekali-kali memanaskan peralatan memasak pada suhu yang tinggi. PTFE akan mula hancur apabila mencapai sekitar 450F atau lebih tinggi. Asap yang dikeluarkan pada suhu tinggi ini boleh membahayakan . Biasakan memasak dengan api kecil hingga sederhana.
 • Jangan sekali-kali meninggalkan kuali kosong di atas dapur atau di dalam ketuhar. Kuali menjadi panas dengan lebih cepat apabila mereka kekurangan makanan untuk menyerap dan menyebarkan haba. Ini boleh menyebabkan asap polimer dilepaskan tanpa disedari. Sentiasa pastikan bahawa anda mempunyai makanan atau cecair di kuali dan periuk sebelum meletakkannya di atas api.
 • Semasa memasak dengan peralatan memasak non-stick, selalu periksa ventilasi dapur. Ini bermaksud membuka tingkap atau menghidupkan kipas ekzos untuk melepaskan haba dan asap.

 • Periksa kuali tidak lekat anda secara berkala untuk sebarang kerosakan. Apabila kuali non-stick mulai rosak, ia tidak selamat digunakan.
 • Gunakan perkakas yang tidak akan merosakkan permukaan kuali non-stick. Perkakas logam dengan mudah mengikis lapisan PTFE . Maka, anda perlu mengganti peralatan memasak anda lebih awal daripada yang anda rancangkan. Perkakas terbaik yang boleh digunakan dengan kuali non-stick adalah peralatan plastik, silikon, atau kayu.
 • Semasa membasuh peralatan memasak, jangan gunakan  alat pengikis bulu keluli. Gunakan air sabun suam untuk membersihkan. Sekiranya terdapat makanan yang tersekat biarkan kuali merendam dalam air sabun selama beberapa jam. Atau isi kuali dengan air dan didihkan dengan api sederhana..
 • Simpan kuali non-stick  dengan betul untuk mengelakkan calar. Kuali tidak boleh disusun bersama. Sekiranya anda tidak mempunyai ruang dapur , simpan kuali dengan lapisan atau  tuala kertas di antara dua periuk/kuali untuk melindungi permukaannya.

Alternatif untuk  Alat Memasak Non Stick

Masak dengan peralatan memasak alternatif yang lebih selamat seperti periuk batu granite.
Perlaburan membeli periuk yang lebih selamat adalah satu langkah bijak demi kesihatan dan keselamatan keluarga.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *